18. mars

Kl 19.00

Gamle Aker kirke

PRISON POEMS

Konsert under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival presenterer et internasjonalt prosjekt som belyser kvinners manglende religions- og ytringsfrihet i Iran.

 

Den prisbelønte komponisten Lasse Thoresen har skrevet "Prison Poems" for solofløyte, elektronikk, resitasjon og kor. Komposisjonen tar utgangspunkt i poesien til den iranske kvinnelige forfatteren Mahvash Sabet. Sabet sitter i dag fengslet for å ha frontet bahá’í-troen i sitt hjemland. Hennes diktsamling "Prison Poems" er både poesi og tidsdokumenter fra hennes hverdag i det beryktede Evin-fengselet i Teheran.

 

Thoresen beskriver Sabets dikt som oppriktige og med mye lidelse, men uten tegn til selvmedlidenhet. Diktene tar utgangspunkt i situasjoner i fengslet, mange i form av samtaler med Gud. Diktsamlingen er oversatt fra persisk til engelsk av den franskbaserte forfatteren Bahiyyih Nakhjavani, som også vil resitere tekstene under konserten.

 

Festivalen har også invitert den den iranske advokaten og menneskerettsforkjemperen Mahnaz Parakand til å holde en konsertinnledning. Musikken vil ta utgangspunkt i den iranske bønnesangtradisjonen (monajat), og inneholde atskillige mikrotonale elementer.

 

Oslo domkor og dirigent Vivianne Sydnes vil i tillegg til Thoresens verk fremføre Sofia Gubaidulinas verk "Hommage à Marina Ivanovna Tsvetaeva". Tsvetajeva (1892–1941) var en russisk poet, hvis arbeider regnes blant de største og mest kjente innen russisk litteratur fra det 20. århundre. Hun ble tvunget i eksil og opplevde sterkt politisk press fra det sovjetiske regimet. Hennes liv endte i tragedie da en datter døde av sult og en annen datter og hennes mann ble arrestert. Tsvetajeva ble erklært sinsyk av politiet og hun tok til slutt sitt eget liv.

 

Oslo domkor og Sydnes vil også fremføre Gregorio Allegris gripende "Miserere", med tekst fra salme 51 som også er en av de store botsalmene i Salmenes bok. Det er altså en tekstlig og innholdsmessig sammenheng mellom Lasse Thoresens Prison Poems, Gubaidulina og Allegri.   

Medvirkende:

Oslo Domkor

 

Maiken Mathisen Schau, fløyte

Bahiyyih Nakhjavani, resitatør

 

Vivianne Sydnes, dirigent

Oslo Domkor logo