FRI INNGANG

12. februar

Kl 11.00

Oslo domkirke

MARTIN I HØYMESSEN

Frank Martins "Messe for dobbeltkor a cappella", et av forrige århundrets viktigste verk for kor.

Frank Martins "Messe for dobbeltkor a cappella" er et av det forrige århundrets viktigste verk for kor. Messen er fargerik, kompleks og intens, og det er nesten ikke til å tro at Frank Martin (1890-1974) skrev den uten en tanke på hvor og når den skulle bli fremført. Men det er slik at den sveitsiske komponisten, oppvokst i en calvinistisk familie, komponerte mesteparten av verket i 1922 (han tilføyet Agnus Dei i 1926), "helt fritt, gratis, uinteressert," som han selv skrev. Han kjente ingen kordirigent som kunne være interessert i verket. Messen var en sak mellom ham og Gud, et uttrykk for hans spiritualitet som han følte måtte forbli privat. 

 

Heldigvis ble han overtalt til å la messen bli fremført og den fikk sin premiere i 1963, over 40 år etter at han begynte på den. 

 

Stilmessig trekker messen linjer fra renessansen til moderne tid, men verkets harmoniske språk er umiskjennelig fra det tidlig 1900-tallet, med tydelige referanser til folkemusikk og ikke-vestlige musikkuttrykk.

 

Selv om vokalmusikk utgjør en stor del av Martins oeuvre, er Messen for dobbeltkor et av kun to verker for kor a cappella som han komponerte i sin forholdsvis lange karriere. 

 

Medvirkende: 

Oslo Domkor

Vivianne Sydnes, dirigent

Kåre Nordstoga, orgel

Anne-May Grasaas og Valborg Orset Stene, liturger

Oslo Domkor logo